“Hainele mele sunt asemenea unor module in care se misca trupurile.”

Ramanem din sfera designerilor francezi si il prezentam pe celebrul Pierre Cardin. Cunoscut pentru stilul sau avangardist si design-ul Space Age, Pierre Cardin prefera stilul geometric, cu forme si motive bine aranjate in spatiu, ignorand de cele mai multe ori formele feminine adorate si puse in evidenta de majoritatea designerilor.

Dar de ce alege Pierre ca intreaga sa cariera sa fie bazata pe acest stil masculin, rigid, geometric, care nu lasa vreo urma de interpretare publicului? Desi a indragit de mic moda, iar pasiunea lui la varsta de 14 era sa deseneze rochii, tatal sau l-a impins spre filiera de arhitectura, lucru care a ramas intiparit pentru totdeauna in stilul si personalitatea sa ca designer de moda.

Daca v-am starnit putin curiozitatea in ceea ce priveste acest stil nou si inovator, dar si sa aflati mai multe despre “arhitectul” rochiilor, hai sa vedem cele 10 lucruri care va vor imbogati cunostiintele ca si fashionista avizata.

  1. Desi face parte dintre designerii care reprezinta elita modei franceze, Pierre Cardin s-a nascut la San Biaggio di Callatla, langa Veneția, la 2 iulie 1922. La varsta de doi ani pleaca in Franta, unde va copilari la Saint Etienne, urmand ca in anul 1945 sa se stabileasca la Paris.
  2. Dupa ce studiaza arhitectura, incepe sa colaboreze cu Paquin si Schiaparelli, doi designeri celebri la acea perioada, unde ii va intalni pe Jean Cocteau si pe Christian Berard, cu care va crea masti si costume pentru diferite filme. Unul dintre cele mai cunoscute filme este celebra pelicula “Frumoasa si bestia”( La belle et la bête).
  3. Dupa colaborarea cu Cocteau, acesta este profund impresionant de talentul sau si decide sa il introduca designerului Christian Dior. La varsta frageda de 25 de ani, Pierre este deja unul dintre persoanele importante ale casei de moda Christian Dior.
  4. “Bubble dress” este unul dintre aspectele pentru care artistul nostru va inova ideea de rochie, piesa care va deveni rapid un success mondial. Daca Coco Chanel mergea pe ideea de rochie clasica, care pune in evidenta corpul feminin, Pierre Cardin propune rochia care creeaza efectul “bubble”, dupa cum puteti observa in poza de mai jos. 😊

5. In anul 1950, isi fondeaza prima casa de moda, la numarul 10 pe rue Richepanse, in Paris.

6. In anul 1957 isi deschide cel de-al doilea magazin, dar de data aceasta destinat barbatilor, intitulat ”Adam”. Incepe sa creeze cravate colorate si tricouri imprimate.

7. Este primul designer care cauta surse de inspiratie in Japonia. Aici va deveni profesor onorific al Scolii de design Bunka Fukosa.

8. In cadrul celei de-a 26-a editii a Jocurilor Olimpice desfașurate în Atlanta (SUA) în 1996, isi prezinta colecția ‘‘Evolution”, unde isi va inaugura, de asemenea, si noul sau spatiu de prezentare “Blue Sky”, magazin destinat persoanelor cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani.

9. Pe langa partea de creatie, Pierre Cardin a produs și un musical intitulat ”Dorian Grey”, inspirandu-se din opera lui Oscar Wilde. Premiera musical-ului are loc in sala La Fenice din Veneția, in luna august 2016.

10. Cardin a detinut, totodata, un palat in Venetia numit Ca’ Bragadin, care, sustinea el in mai multe interviuri ca, ar fi fost in trecut casa detinuta de Giacomo Casanova.

Brand-ul Cardin a devenit un imperiu de-a lungul anilor, care cuprinde astazi de la haine, genti de piele, incaltaminte, parfumuri pana la ceasuri si palarii. Voi incheia acest articol, asa cum l-am si inceput, cu un citat de-al artistului, un citat care il descrie perfect, si anume: “Numele meu este mai important ca mine.”

A.