Francezii au o expresie pentru a defini persoanele care ies din randul oamenilor si se remarca in multime: “Il a quelque chose”, adica are el ceva care il face special. Acest lucru il putem spune si despre protagonistul articolului de astazi. Daca in articolul precedent, i-am trecut in revista viata si cariera designerului Karl Lagerfeld, astazi este timpul sa ne indreptam atentia catre designerii francezi.

Yves Henri Donat Dave Mathieu-Saint-Laurent sau varianta simplificata Yves Saint Laurent, cum il stim majoritatea dintre noi, a fost un designer de moda francez, fiind considerat unul dintre cei mai mari designeri din secolul 20. Apreciat, talentat, tanar artist, acesta a reusit sa reinvie notiunea de couture, dar si sa aduca un nou suflu pret-a-porter-ului.

Urmand modelul articolului precedent, asa cum v-am promis, vom puncta 10 aspecte mai putin cunoscute despre artistul nostru.

  1. Yves Saint Laurent a fost internat intr-un spital de boli psihice, unde a avut parte de un tratament, care presupunea inclusiv terapie cu electro-șocuri, pentru o cedare nervoasă. Dar cum a ajuns acesta aici? In timpul Razboiului de Independenta din Algeria, dupa 20 de zile de razboi si de stres provocat de camarazii lui, tanarul ajunge intr-o stare psihica deplorabila, fiind nevoie sa fie internat.
  2. 1953, Saint Laurent se inscrie cu trei sketch-uri la concursul pentru tineri designeri de moda organizat de catre International Wool Secretariat. Saint Laurent castiga primul loc.
  3. Pentru ca este castigatorul concursului, Christian Dior ii observa talentul si decide sa il ia sub aripa sa. In 1957, Saint Laurent devine designerul principal al Casei Dior, in urma mortii lui Ch. Dior. La acea perioada, artistul avea doar 21 de ani.
  4. YSL s-a nascut pe 1 august 1936 in Oran, Algeria franceza in vremea aceea.
  5. Yves Saint Laurent și Karl Lagerfeld au fost rivali nu doar in ceea ce priveste creația vestimentara, dar si in viata privata. Daca in privinta carierei, acestia au luptat cinstit pentru a-si promova ideile si stilul, in privinta lui Bascher de Beaumarchais, Yves Saint Laurent nu ar fi jucat tocmai cinstit, furandu-i-l pe frumosul tanar lui Karl Lagerfeld.

6. Yves Saint Laurent nu ar fi fost cea mai fidela sau morala personalitate din lumea modei. Este renumit pentru stilul haotic si petrecerile pe care le frecventa, la care obisnuia sa consume mult alcool si substante interzise.

7. Aduce multe noutati in lumea modei, printre care se numara si costumul masculin pentru femei, jacheta neagra, tinutele transparente, dar si pantalonii mulati. Acesta ramane cu un regret, acela de a nu fi fost el cel care a inventat jeansii.

8. In 1983, devine primul designer premiat pentru realizarile sale de catre Muzeul de Arta Metropolitan.

9. Saint-Laurent a fost primul designer care a folosit modele de culoare intr-o defilare de moda. Printre modelele sale se numara Loulou de la Falaise, Betty Catroux, Talitha Pol-Getty, Catherine Deneuve si Katoucha Niane.

10. Pentru pasionatii de film si de moda, in 2014 apare un film autobiografic, cu acelasi nume, un film care nu va va insela asteptarile. Moda, intrigi, petreceri, povestea de dragoste dintre artist si Pierre Berge sunt doar cateva dintre lucrurile pe care le veti putea vedea. Restul ramane sa descoperiti chiar voi 😊

Cand vine vorba despre Yves Saint Laurent, cuvintele sunt prea simpliste pentru a descrie geniul artistului si tot ceea ce a reprezentat el, si inca reprezinta pentru lumea modei.

Asadar, voi incheia acest articol cu un citat al designerului “ Eu mi-am dorit să fiu în serviciul femeilor. Să le servesc trupul, gesturile, atitudinile şi viaţa. A fost dorinţa mea de a fi alături de ele în marea mişcare de eliberare a femeilor, prezentă în ultimul secol.” 

A.